opleiding

Wil jij je met hart en ziel inzetten voor individuele hulpverlening aan kinderen?

Misschien is de post-HBO opleiding tot actief beeldende therapeut iets voor jou! Deze 3-jarige part-time opleiding is gebaseerd op het antroposofische mensbeeld. De opleiding wordt individueel aangeboden en dit biedt de student de mogelijkheid om de persoonlijke capaciteiten met betrekking tot de omgang met kinderen en ouders zo optimaal mogelijk te ontwikkelen.

Doel van de opleiding
Belangrijk is het ontwikkelen van het beeldend orgaan in het hart. Dit wordt gewekt en tot bewustzijn gebracht, waardoor het tot actieve creatie komt. Geoefend wordt de capaciteit tot het laten stromen van beelden vanuit het hart. Ook het denken moet wakker worden voor de rijkdom van de beeldentaal in al haar facetten.

Voor wie
De aankomende student heeft een HBO-opleiding die op het terrein van opvoeding en/of hulpverlening ligt, beschikt over de aanleg om beeldende capaciteiten te kunnen ontwikkelen en dient minimaal 28 jaar te zijn. Ook psychologisch inzicht, innerlijke stabiliteit en geestelijke gezondheid zijn een goede basis om een therapeutisch proces te dragen. Tijdens het eerste kennismakingsgesprek met docenten komt dit alles aan bod.
Indien een sollicitant niet beschikt over een relevant HBO-diploma , maar toch zeker weet dat de actief beeldende therapie past bij het eigen pakket van vermogens en wensen, kan een uitzonderingsvraag gesteld worden aan de opleidingscommissie van Sampo.

Vorm van de opleiding
De opleiding bestaat uit 25 modules, verdeeld over 3 jaar. Elke module bestaat weer uit twee werk-ochtenden van 3 uur. De modules zijn onderverdeeld in: thema’s, praktijkbegeleiding en studentbegeleiding.
Tijdens de thema-modules werkt de student samen met een docent rondom een specifiek onderwerp, bv. huis, bos, dieren, biografie, verwerkingsbeelden .
Naast theoretische kennis wordt vooral inzicht in de beelden overgedragen en beiden wordt door de student ook verder ontwikkeld door literatuurstudie en door de vele praktische opdrachten en oefeningen. De student verwerkt deze informatie en het persoonlijke proces door middel van verslaglegging.
Tijdens de praktijkbegeleiding gaat de student in het tweede en/of derde jaar met stage-kinderen ervaring opdoen.
Behalve de vele individuele modules bevat de opleiding 4 groepsmodules; dit geeft de student de gelegenheid om ook andere studenten te ontmoeten.

De proeve van bekwaamheid
De student ontvangt na afronding van deze opleiding een Opleidingscertificaat. Het verkrijgen van dit opleidingsbewijs wil zeggen dat alle docenten van de opleiding onderschrijven dat de student tijdens de opleiding heeft laten zien alle kwaliteiten te hebben verworven om als actief beeldende therapeut aan het werk te gaan.

Het Opleidingscertificaat geeft de mogelijkheid om een geregistreerd lidmaatschap van Sampo aan te vragen bij het Sampo-bestuur. De opleiding tot actief beeldende therapeut wordt gegeven door docenten die allemaal gecertificeerd lid zijn van de beroepsvereniging Sampo en ingeschreven zijn bij het CRKBO (Centraal Register Kort Beroeps-Onderwijs).

Kosten van de opleiding
De totale opleiding kost 3 maal € 3280,- , exclusief lesmateriaal;
Bij elke module hoort een reader en daarvoor wordt per jaar € 125,- in rekening gebracht.

Klachtenregelment
Sinds januari 2017 is de Wet kwaliteit klachten en geschillen zorg (Wkkgz) van kracht. Deze wet biedt studenten bescherming in het geval van een klacht en zorgt voor een laagdrempelige klachtenbehandeling.

Wil je meer weten over deze opleiding stuur dan een mail of een brief naar:
Opleidingscommissie Sampo t.a.v. Hanna Hiemstra
Weerbel 14
9451 EB Rolde
E-mail: therapiedeparelvisser@gmail.com